قدیمی‌ترین کتابفروشی لنگرود 90 ساله می‌شود


مرحوم سید محمدرضا میرفطروس در سال ۱۳۱۴ شمسی کتابفروشی میرفطروس را در خیابان پهلوی (شریعتی فعلی) تأسیس می‌کند. سیدمحمدرضا میرفطرس در سال ۱۳۵۹ از دنیا می‌رود اما از آن زمان تا کنون یکی از پسران ایشان یعنی سیدهادی چراغ این کتابفروشی را تا به امروز روشن نگاه داشته است.

از راست نفراوّل،حبیب(نوری)میرفطروس،نفرچهارم،هادی میرفطروس(مدیرکنونی کتابفروشی) (مأخذ: وب سایت علی میرفطروس)

چند نکته مهم:

۱- بسیاری کتابفروشی میرفطرس را اولین کتابفروشی لنگرود می‌دانند در حالی که مطابق سندی که در کتابخانه ملی ایران موجود است بنابر درخواست احصائیه‌ای که از طرف «وزارت معارف و اوقاف و صنایع مستظرفه» به ادارات معارف سراسر کشور فرستاده طی نامه‌ای از طرف «اداره معارف و اوقاف اداره گیلان» به تاریخ ۱۳۱۲/۱۲/۲۸ صورت کتابفروشی‌های شهرهای مختلف گیلان منجمله شهرستان لنگرود نیز ارسال شده که در این صورت از سه کتابفروشی با نامهای «کتابخانه فردوسی» با مدیریت آقا میرزا غلامرضا صحرائی و «کتابخانه جواهری» با مدیریت آقا میرغلام جواهری شعار و «کتابخانه مسکوبی» با مدیریت آقا محمدتقی‌خان مسکوبی یاد می‌شود. با این حال لازم به‌ذکر است که علی میرفطروس در مصاحبه‌ای سال تأسیس کتابفروشی را ۱۳۱۴ ذکر می‌کند.

صورت کتابخانه‌های (کتابفروشی های) لنگرود در سال ۱۳۱۲ شمسی به اداره معارف و اوقاف گیلان (مأخذ: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران)

۲- طی حدود یک دهه‌ای که من به این کتابفروشی سر می‌زنم روند تعدیل کتابها در قفسه‌ها و جایگزینی آنها با لوازم‌التحریر کاملا محسوس است. در این سفر آخر که به بهانه خرید کتابهایی درباره تاریخ لنگرود و یا از نویسندگان لنگرود در قفسه‌ها بالا و پائین می‌شدم تقریبا هیچ کتاب چاپ جدیدی از ناشران کشور به چشم نمی‌آمد و تعداد کمی از کتابهای نویسندگان محلی که آنهم مربوط به سالهای پیش بود به چشم می خورد.

۳- یکی از ظرفیت‌های پنهان کتابفروشی‌های محلی در شهرستانهای توریست پذیر، تبدیل آنها به محلی برای عرضه و فروش کتابهای ناشران، نویسندگان و مترجمان محلی است. کتابهایی که در خود لنگرود و گیلان و یا در دیگر شهرها به چاپ رسیده است.

۴- حفظ و نگهداری کتابفروشی‌های تاریخی مانند میرفطروس عزم جدی مردم، مسئولان کشوری و محلی را می‌طلبد. نگاه به این کتابفروشی‌ها دیگر نباید نگاهی صرفا صنفی و اقتصادی باشد، کتابفروشی‌ با عمری بیش از نیم قرن را می‌بایست همچون ابنیه تاریخی دارای هویتی میراثی و فرهنگی دانست. وظیفه همه ارگان‌های مسئول در شهر همچون استانداری، شهرداری، شورای شهر، میراث فرهنگی، ارشاد و بسیاری از ارگانهای دیگر و خود مردم شهر این است که یکدل و هماهنگ تلاش بکنند تا این سابقه فرهنگی تاریخی حفظ و به مردم شناسانده و به نسل‌های بعد منتقل نمایند.

تصویر مؤسس کتابفروشی میرفطروس سیدمحمدرضا میرفطروس (مأخذ: برداشت عکس از کتابفروشی میرفطروس)

دیدگاه‌ها غیرفعال است!